kuukauden VINKKI

 

Varaa ulkoaltaasi keväthuolto soittamalla tai viestittämällä numeroon 044 2421801/Jarmo

KEVÄTHUOLTO

 

Kuuletko jo kevään koputuksen? Oman altaan veden liplatuksen?

Elämme parhaillaan hyvin poikkeuksellista kevättä. Uimahallit ovat kiinni, isot ja pienet vesipedot hinkuvat pulikoimaan. Ei syytä murheeseen, kyllä se kesä sieltä tulee ja silloin pääsee taas nauttimaan omasta uima-altaasta ja siinä uimisesta.

Nyt onkin oikea aika tarkistaa, miten oma allas ja altaan tekniikka on talvesta selvinnyt, jotta allaskausi käynnistyy sujuvasti ja nopeasti. Jos altaalle on edes suunnilleen tehty aiempien ohjeideni mukaisesti, niin suurempia ongelmia ei pitäisi ilmetä.

 

Seuraavat asiat on hyvä käydä läpi:

Altaan silmämääräinen tarkistus. Onko altaassa kaikki pysynyt paikoillaan eikä jää ole tehnyt mitään tuhoja? Jos vaurioita näkyy, niin pitää tehdä korjaussuunnitelma. Eri altaissa on erilaisia mahdollisia vaurioita.

Altaan putkisto on hyvä katsoa myös läpi niiltä osin kuin se on mahdollista. Pintakaivon kunto on hyvä tarkistaa ennen altaan vedenpinnan nostoa oikeaan korkeuteen.

Jos suodatin on jätetty paikoilleen ja siinä on ollut jäätymisenesto-aineet sisällä, on hyvä tehdä myös sen ulkoinen tarkistus. Kiertovesipumppuhan yleensä tuodaan sisätiloihin talveksi, joten se on oletettavasti hyvässä kunnossa. Jos siinä oli jo syksyllä ollut jotain vikaa, esimerkiksi laakerit pitivät ääntä tai oli havaittavissa ulkoista vuotoa, niin sen huoltohan on nyt ajankohtainen, jotta kesällä ei tule ongelmia sen takia, vaan saa nauttia uima-altaasta ja siinä uimisesta samantien.

Pumpun huolto on syytä teettää alan ammattilaisella.

 

Jos suodattimessa on ollut samat hiekat jo pidempään niin nyt on oikea aika myös niiden vaihtamiseen. Ulkoaltaassa samaa hiekkaa voi käyttää n. 3-5 vuotta, joissakin tapauksissa suositellaan vaihto useamminkin. Jos on yhtään epävarma näistä asioista, aina kannattaa kysyä ammattilaisen mielipidettä ja pyytää vaikka käymään, ennen kuin alkaa itse jotain tekemään. Milloinkaan ei ole tyhmiä kysymyksiä vastaani tullut.

Kun nämä ylläolevat on tehty, niin seuraavaksi onkin aika käynnistää suodatusjärjestelmä. Jos olet syksyllä laittanut jäätymisenestoainetta suodattimeen, niin muista kääntää suodattimen huuhtelukahva bacwash-asentoon (vastavirtahuuhtelu), jolloin suodattimessa olevat aineet menevät viemäriin poistoputken kautta, eivätkä kulkeudu allasveteen. Eli tehdään ihan normaali suodattimen huuhtelu jälkihuuhteluineen.

Kun nämä on tehty, niin sitten onkin vuorossa itse altaan puhdistus mahdollisista lehdistä ym, roskista sekä veden pH:n ja klooritason säätö kohdilleen. Vielä on myös hyvä tarkistaa järjestelmän mahdolliset vuodot esimerkiksi tiivisteiden osalta. Ja jos jotain ilmenee, niin ole jälleen yhteydessä ammattilaiseen, jos siltä tuntuu.

 

Oikein hyvää kevään jatkoa kaikille altaan omistajille ja positiivista mieltä. Vaikka nyt tupruttaa lunta, kohta kesä jo kolkuttelee ovella!

13.4.2020

 

Takaisin